Obchody 73. rocznicy Bitwy pod Ewiną

dodano dwa tygodnie temu, 2017-09-10 w kategorii: Informacje

Jak co roku, 10 września w gminie Gidle koło Ewiny odbyły się uroczystości upamiętniające rocznicę Bitwy pod Ewiną, w której partyzanci Armii Ludowej stawili czoła wojskom nazistowskich Niemiec.

W tegorocznych uroczystościach nie mogło zabraknąć przedstawicieli Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Delegacja władz wojewódzkich SLD, w składzie: przewodnicząca SLD w województwie łódzkim prof. Małgorzata Niewiadomska-Cudak, wiceprzewodniczący SLD w województwie łódzkim Artur Ostrowski oraz przewodnicząca wojewódzka Forum Kobiet SLD w Łodzi Małgorzata Szablewska, złożyła kwiaty i oddała hołd poległym partyzantom Armii Ludowej.

W uroczystościach uczestniczyli także przewodnicząca Rady Powiatowej SLD w Opocznie Agnieszka Wiktorowicz, przewodniczący Rady Powiatowej SLD w Radomsku Arkadiusz Ciach oraz przewodniczący Rady Powiatowej SLD w Piotrkowie Trybunalskim Grzegorz Adamczyk.

SLD szanuje wszystkich żołnierzy, którzy przelali krew w walce za ojczyznę i nie pozwoli dzielić ich na lepszych i gorszych.