Blogosfera

Niewiadomska – Cudak: Pigułka na seks

Data dodania: 2016-11-08 13:55

Łykając pigułkę antykoncepcyjną możemy uzależnić się od seksu. Do tego niesamowitego odkrycia doszła dr hab. Urszula Dudziak, profesor Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, która na zlecenie MEN opracuje podstawę programową do wychowania do życia w rodzinie.

Pani profesor zaprezentowała swoje badania podczas konferencji „Poznaj prawdę o antykoncepcji”. Profesor mówiła wówczas, że psychologicznymi skutkami stosowania pigułek antykoncepcyjnych są: hedonizm, instrumentalne traktowanie człowieka, uzależnienie od seksu, poczucie niesprawiedliwości i krzywdy, oziębłość i skłonność do zdrady. Kobiety według Urszuli Dudziak stosujące pigułki antykoncepcyjne są bardziej rozwiązłe. O dobrym wpływie antykoncepcji, zdaniem U. Dudziak, jesteśmy mamieni przez koncerny farmaceutyczne dążące do sprzedawania swoich produktów za każdą cenę. Ciekawe ile kobiet przebadała Pani profesor, aby stwierdzić negatywny wpływ pigułek antykoncepcyjnych na ich życie?

Być może te rewelacje doktor habilitowanej z teologii pastoralnej nie byłyby tak bardzo rozpowszechnione w ostatnim czasie, gdyby nie fakt, że to właśnie Urszula Dudziak ma pokierować zespołem, który stworzy podstawę programową przedmiotu szkolnego „Wychowanie do życia w rodzinie”. Poglądy Pani profesor mogą także szokować, jeżeli chodzi o jej ocenę metody in vitro. Dzieci poczęte tą metodą „próbuje się hodować, zanurzać w płynie hodowlanym”. Metoda ta przekreśla miłość „bo zamiast ciepła matek dziecko napotka chłód zamrażarek”.

Polska szkoła, za sprawą Ministerstwa Edukacji Narodowej, ma więc odejść od kontaktu z rzeczywistością na rzecz szerzenia ideologii zgodnej z przyjętą linią partii rządzącej.

Wyniki badań przeprowadzonych w 2015 r przez MEN na temat edukacji seksualnej pokazują, że rodzice, zarówno o konserwatywnych, jak i liberalnych poglądach oczekują wsparcia szkoły, bo mają kłopot z rozmawianiem z dziećmi o seksie. Tymczasem prowadzący lekcje wychowania do życia w rodzinie często wstydzą się używać słowa „seks”. Istnieje więc duże niebezpieczeństwo, że tendencja stronienia od przekazywanie młodzieży rzetelnej wiedzy dotyczących seksualności i antykoncepcji, po wyborze prof. Dudziak, znanej ze swoich wrogich poglądów na temat antykoncepcji, nasili się jeszcze bardziej. Zdaniem seksuolog Katarzyny Klimko-Damskiej, problem nie leży w antykoncepcji, a w edukowaniu młodzieży czym w ogóle jest seks. Ta praktyka ma doprowadzić do tego, by młodzi ludzie umieli samodzielnie podejmować mądre decyzje. Seks to cały szereg różnych emocji i zachowań. Zdaniem seksuolog, nie da się edukować młodzieży zakazami, tylko poprzez odwoływanie się do ich emocji i przekonań. Przekazywanie informacji niezgodnych z wiedzą medyczną może przynieść fatalne skutki. Tymczasem według prof. Dudziak seks ma służyć tylko do prokreacji.

Nie wiem, czy pani profesor jest świadoma tego, że jej badania mogą przynieść zupełnie odwrotny skutek.

Od dawna wiadomo, że zakazany owoc lepiej smakuje. Skoro pigułka antykoncepcyjna, zdaniem profesor Dudziak, ma być potraktowana jak seksualny afrodyzjak, gdyż wzmacnia ochotę na seks, to jej użycie może bardzo wzrosnąć. Czy Pani profesor chce doprowadzić do masowego przyjmowania pigułek w celu doprowadzenia organizmu do silnego pobudzenia seksualnego? Skoro Urszula Dudziak uważa, że trzeba wychowywać do miłości, to należy sobie zadać pytanie czy miłość bez seksu jest miłością?  Lars von Trier sugeruje, że miłość to tajemniczy składnik udanego seksu. Psycholodzy twierdzą, że w relacji opartej na bliskości i miłości jest również większa przestrzeń na poszukiwanie seksualnej przyjemności. Cytując klasyka Ericha Fromma – niedojrzała miłość mówi – „Kocham się, ponieważ cię potrzebuję (równie dobrze można by powiedzieć „pożądam”), dojrzała mówi -”Potrzebuję cię, a więc i pożądam, ponieważ cię kocham”. Jaką więc miłość miała na myśli Pani profesor Dudziak? Czy do końca przemyślała, co publicznie głosi?

Proponowane przez Urszulę Dudziak „wychowanie do miłości” tak naprawdę nie ma służyć ani uczniom, ani rodzicom, tylko wesprzeć państwowy aparat ideologiczny poprzez szerzenie szkodliwych opinii na temat seksualności językiem pełnym uprzedzeń i stereotypów.

PROF. MAŁGORZATA NIEWIADOMSKA – CUDAK

Autorka jest przewodniczącą SLD w woj. łódzkim.

Zobacz profil polityka: Małgorzata Niewiadomska - Cudak