Blogosfera

Po nas choćby potop

Data dodania: 2017-02-05 21:35

Było do przewidzenia, że po zdemolowaniu elementarnych instytucji państwa prawa przyjdzie czas na „dobrą zmianę” w samorządach. W Centrum Dowodzenia Państwem przy Nowogrodzkiej najpierw narodziła się idea dwukadencyjności dla wójtów, burmistrzów i prezydentów. Gdyby nie autopoprawka mówiąca o zanegowaniu fundamentalnej zasady niedziałania prawa wstecz nikt nie zwróciłby na to uwagi, bo pomysł nie jest nowy. Ale ludziom z Nowogrodzkiej było mało, więc wymyśli nowe granice dla  gminy Warszawa. Albo powiatu. Nie wiem. Ba, nawet poseł Sasin, autor tej specustawy, pytany na antenie TVPiS o szczegóły nie wie czego granice będą zmieniane. Ważne, że będzie to doskonała zmiana.

Wydaje się to niewyobrażalne, ale rząd PiS idzie jak taran, suwerena nie słucha choć chętnie się nim zasłania, samorządowców (póki co demokratycznie wybranych) lekceważy, a przestrogi prawników uznaje za desperacką obronę starego (czytaj: najgorszego) porządku. A wszystko po to by mieć władzę absolutną. Skoro tak, to należy iść dalej, po co się ograniczać skoro nie istnieje nic poza jedyną słuszną racją z Nowogrodzkiej?

Dwukadencyjność? Tak, ale tylko dla gospodarzy gmin „gorszego sortu”, nie mających nic wspólnego z PiS. Przecież o nich chodzi, są za dobrzy, kandydaci „dobrej zmiany” nie mają z nimi szans w uczciwej walce wyborczej, więc wyeliminować i spokój. Skoro prawo może działać wstecz to może od razu unieważnić  wszystkie wybory od 1989 roku, oczywiście tylko w tych samorządach, gdzie nie wygrywali kandydaci PiS. Wiadomo, że  nie wygrywali, bo suweren otumaniony przez „media głównego nurtu” nie wiedział tego, co teraz wie dzięki ostoi obiektywizmu czyli TVPiS. I dlaczego zmieniać tylko  terytorium stolicy? A Łódź gorsza? Uważam, że łódzkie należy połączyć z podkarpackim, bo czemu nie, a poseł Sasin chętnie napisze kolejną specustawę i z radością opowie o niej w TVPiS. Jak się bawić to na całego w myśl zasady – po nas choćby potop.

Źródło:

Zobacz profil polityka: Tomasz Trela