Demokratyczne standardy w Sejmiku Województwa Łódzkiego zdeptane przez PiS

Podczas inauguracyjnej sesji Sejmiku Województwa Łódzkiego politycy PiS po raz kolejny udowodnili swój brak szacunku dla zasad i standardów demokratycznych, pozbawiając opozycję przedstawiciela w prezydium Sejmiku.

Tegoroczne wybory samorządowe pozwoliły PiS wprowadzić do Sejmiku 17 radnych, 12 przypadło Koalicji Obywatelskiej, a 4 to radni PSL. Mimo to politycy PiS postanowili pozbawić blisko połowę mieszkańców naszego województwa przedstawiciela w prezydium Sejmiku Województwa Łódzkiego.

"Dawno nie widzieliśmy tak haniebnego spektaklu, jak wczorajsza sesja Sejmiku Województwa Łódzkiego. Przywieziono marszałka w teczce. Po raz pierwszy w historii został wybrany nie z grona radnych sejmiku, nie z naszego województwa" - stwierdził Tomasz Trela, szef SLD w województwie łódzkim, Wiceprezydent Miasta Łodzi.

"Przypominam sobie rozmowę, którą odbyliśmy w poniedziałek, w tym tygodniu. Na spotkaniu w Radzie Miejskiej zaproponowaliśmy przedstawicielom PiS funkcję wiceprzewodniczącego rady oraz przewodniczenie w komisjach. Nie musieliśmy tego robić – klub PiS liczy tylko ośmiu radnych. Jednak szanujemy zasady i historię łódzkiego samorządu. To, co wydarzyło się wczoraj oznacza, że współpraca między miastem i sejmikiem będzie bardzo trudna. Jednak jest jeszcze czas, żeby odwrócić tę bardzo złą praktykę" - dodał przewodniczący Trela.

Podczas piątkowej sesji nie dopuszczono do zadawania pytań kandydatowi na Marszałka Województwa Łódzkiego, a radni PiS w Sejmiku, bez najmniejszych oporów, odmówili opozycji przedstawiciela w prezydium, zagarniając wszystkie funkcje wyłącznie dla siebie.

Po raz pierwszy w historii łódzkiego samorządu Marszałkiem Województwa został polityk przywieziony w teczce spoza województwa, co budzi wątpliwości, czy zna on specyfikę i potrzeby naszego regionu.

W związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2016/679 o ochronie danych, wyrażam zgodę na gromadzenie, przetwarzanie oraz wykorzystywanie przez Sojusz Lewicy Demokratycznej przekazanych przeze mnie danych osobowych w celach informacyjnych i promocyjnych związanych z działalnością SLD, w celach administracyjnych na użytek newslettera, w szczególności wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną newslettera oraz informacji o przedsięwzięciach organizowanych lub współorganizowanych przez Sojusz Lewicy Demokratycznej, a także informacji o bieżących wydarzeniach politycznych. Czytaj dalej...

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…