Konwój Wstydu w Nowym Sączu.

W dniu wczorajszym na rynku nowosądeckim tuż przy ratuszu opozycja sądecka tworząca koalicję pod hasłem "Deklaracja Wyborcza 2018" zainaugurowała akcję bilboardową, rozwijającą się już w całej Polsce, pod nazwą "Konwój  Wstydu". W najbliższym czasie akcja będzie kontynuowana w Limanowej, Nowym Targu, Zakopanem i innych miejscowościach regionu sądecko-podhalańskiego.

Przypomnijmy: głównym celem akcji jest pokazanie prawdziwego oblicza PiS, szczególnie w kontekście zafundowanych przez rząd Beaty Szydło niesamowitych premii pieniężnych dla ministrów, wiceministrów i innych urzędników wysokiego szczebla (w tym przyznania premi samej sobie przez b. premier), reakcji społeczeństwa na ten krok, skandalicznej wypowiedzi b. premier B. Szydło w Sejmie iż "nam się należało!", a także poparcia udzielonego Szydło przez prezesa PIS Jarosława Kaczyńskiego (słynne zalecenie "pokazania pazurków").

Jak mówił poseł PO Andrzej Czerwiński otwierający briefing: "Byliśmy świadkami działania PIS w kampanii wyborczej, zapewniania obywateli o pokorze, publicznej służbie, dbaniu o majątek Państwa. W ciągu najkrótszego z możliwych okresów pracy rządu, maski aktorów, którzy głosili szczytne hasła, opadły i zobaczyliśmy prawdziwą twarz PiS". Według niego jest to twarz chciwości i zakulisowych nagród. Obszerna relacja z > briefingu zawarta jest w lokalnej telewizji internetowej NTV Nasza Telewizja Sądecka, a także na portalu internetowym TS Dobrego Tygodnika Sądeckiego > konwój wstydu w nowym saczu. Podczas briefingu głos zabierali m.in.: poseł PO Andrzej Czerwiński, członek Zarządu Województwa Małopolskiego Leszek Zegzda, przedstawiciel Nowoczesnej w Nowym Sączu Jacek Gwóźdź, Edward Ucherski z Komitetu Obrony Demokracji, Szef Rady Powiatowej SLD Stanisław Kaim. W briefingu brała też udział skromna delegacja Koła nr 5 SLD na czele z jego Przewodniczącym Kol. Tadeuszem Hurynem. Przedstawiciel Sądeckiej Lewicy Stanisław Kaim w swoim wystąpieniu wskazał m.in., że elity PIS dają znacznej części potrzebujących 500+, a sobie przydzielają 50 000+ lub więcej, co jest niebywalym oszustwem i jakby okradaniem społeczeństwa. Tworzy to też podziały w społeczeństwie na swoich, czyli członków i sympatyków PIS, oraz resztę, czyli tych gorszych (słynny "gorszy sort"). Zakończył swoje wystąpienie cytując powiedzenie posła Michała Kamińskiego z ostatnich dni, iż rząd ten obalą dwie panie - ta od "łasiczek" (nawiązanie do skandalu związanego z Fundacją Czartoryskich), i ta od "pazurków" (dot. b. premier B. Szydło).

Na uwagę zasługują wypowiedzi przedstawiciela KOD dotyczące zbierania podpisów przez KOD pod wstępnym projektem tzw. uchwały antysmogowej w celu skierowania jej do RM Nowego Sącza z wnioskami odnoszącymi się do podjęcia w mieście i regionie działań antysmogowych i wsparcia w tym zakresie mieszkańców, których nie stać na samodzielną wymianę pieców na nowoczesne urządzenia spalające paliwa stałe, lub na zakup i zastosowanie odpowiednich technologii ogrzewania tymi paliwami. Sądecka Lewica przyłącza się do podjętych przez KOD działań i traktuje je w swoim programie rozwoju Nowego Sącza i regionu jako priorytetowe.

Poniżej kika zdjęć z briefingu.

Jerzy J.

DSC 1010 Copy 1