Przewodniczący Czarzasty potrafi zaskoczyć!

W dniach 20-22.04.2018r. w Soczewce k. Płocka odbył się III KONGRES Federacji Stowarzyszeń Służb Mundurowych Rzeczypospolitej Polskiej, któremu przewodniczył Kol. Gen. Adam RAPACKI ze Stowarzyszenia Generałów Policji RP. Kongres poświęcony był wyborom nowych władz Federacji w związku z zakończeniem 4-letniej kadencji władz dotychczasowych, a także dokonaniu oceny ich działalności w specyficznym okresie politycznym, obfitującym w liczne przypadki łamania prawa przez rządzącą od jesieni 2015r. większość rządową, czyli PIS i jego politycznych satelitów.

W obradach Kongresu uczestniczyli delegaci z 13 stowarzyszeń i związków Federacji mających status członków zwyczajnych, przedstawiciele z 3 stowarzyszeń o statusie członków wspierających oraz zaproszeni goście, wśród których szczególne miejsce przypadło działaczowi SLD Andrzejowi ROZENKOWI - Przewodniczącemu Obywatelskiego Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej. Jak wiadomo organ ten został powołany przez Federację we wrześniu ub. roku w celu opracowania obywatelskeigo projektu ustawy rugującej z obiegu prawnego tzw. "ustawę represyjną" z grudnia 2016r. (zabierającą i obniżającą w sposób drastyczny emerytury i renty żołnierzom i funkcjonariuszom), przeprowadzenia kampanii zbierania podpisów pod tym projektem oraz przedstawienia go w Sejmie do dalszego procedowania. Andrzej Rozenek wywiązał się z tej roli znakomicie, a największą pomoc w realizacji tej inicjatywy okazał Federacji SLD, co było przedmiotem wielu publikacji na stronach Federacji i na portalu SLD.

III Kongres Federacji wysoko ocenił wysiłek i zaangażowanie Zarządu Federacji oraz wszystkich stowarzyszeń wchodzących w jej skład, oraz zobowiązal nowe władze do kontynuowania podjętych inicjatyw, w tym wspólpracy i współdziałania z partiami opozycyjnymi w wyborach samorządowych i parlamentarnych, ze szczególnym uwzględnieniem SLD. W wyniku wyborów nowym Prezydentem Federacji został dotychczasowy Prezydent, czyli Zdzisław CZARNECKI.

Tuż po zakończeniu oficjalnej części obrad delegaci Kongresu Federacji oraz zaproszeni goście zostali zaskoczeni niezapowiedzianą wizytą szefostwa Sojuszu Lewicy Demokratycznej! Mianowicie w drodze na Konwencję SLD w Poznaniu Przewodniczący SLD Włodzimierz CZARZASTY w towarzystwie m.in. Sekretarza Generalnego SLD Marcina KULASKA, Europosła Janusza ZEMKE, odwiedził zebranych w Soczewce, pogratulował nowym władzom Federacji i życzył sukcesów w dalszych działaniach prowadzonych we współpracy z Sojuszem. Post na ten temat oraz kilka zdjęć dokumentujących to spotkanie zamieścił na Facebooku Sekretarz Generalny SLD Marcin Kulasek.

Członek Koła nr 5 SLD

i b. członek Zarządu Federacji