Niech się święci 1 Maja! W Nowym Sączu!

Nowy Sącz! 1 Maja 2018r. kilkadziesiąt osób (członkowie SLD, przedstawiciele OPZZ, ZNP i KOD, a także zaproszeni goście) wzięło udział w obchodach państwowego Święta Solidarności Ludzi Pracy na rynku nowosądeckim przed Ratuszem. Wiec rozpoczął się hymnem RP. Następnie Stanisław Kaim, były wiceprezydent miasta Nowego Sącza, a od niedawna przewodniczący Rady Powiatowej SLD, powitał uczestników zgromadzenia, przybyłych z flagami SLD, Polski i Unii Europejskiej.  W swoim wystąpieniu nawiązał do historii tego dnia mówiąc m.in., że " Święto Solidarności Ludzi Pracy ma 130-letnią historię. Dziś powinni świętować ci, którzy żyją z pracy rąk!" Święta tego nie można przyporządkować do okresu PRL, choć niektórzy by tak chcieli, gdyż jego tradycja, historia i obchody przez ludzi pracy znacznie przekraczają okres funkcjonowania PRL. Stanisław Kaim mówił o próbach zamazywania czasu PRL przez obecnie rządzących, o zbliżających się wyborach samorządowych i zaapelował do mieszkańców miasta o wspieranie w tych wyborach szeroko rozumianej koalicji opozycyjnej, zawiązanej kilka miesięcy temu przez sądeckie ugrupowania. Głos zabrał też obecny radny Kazimierz Sas, b. poseł i długoletni przewodniczący miejskich struktur SLD, który wskazał, że " SLD po różnych swoich niemądrych decyzjach sprzed kilku lat zaczyna powoli odzyskiwać niegdysiejszy blask... Rozmawiamy z mieszkańcami Nowego Sącza licząc na to, że jesienią tego roku, wspólnie z innymi partiami politycznymi stworzymy koalicję taką, która pozwoli przejąć władzę w Nowym Sączu. Oczywiście jest to zamysł bardzo ambitny, ale kto nie realizuje ambitnych programów, to nie może uprawiać poważnej polityki". Po nim głos zabrała Przewodnicząca OPZZ w Nowym Sączu Grażyna Cempa-Pulit, która w swojej krótkiej wypowiedzi powitała zebranych w imieniu zwiąków zawodowych, zaznaczyła rangę tego święta odwołując się do historii i złożyła życznia pomyślności wszystkim ludziom pracy. Przewodniczący KOD w Nowym Sączu L.Uherski podziękował za zaproszenie, wskazał na okoliczności polityczne tegorocznych obchodów i zagrożenia dla ludzi pracy, szczególnie w sferze ich praw obywatelskich. Na zakończenie seri wystąpień głos zabrał przedstawiciel ZNP T. Magdziarz podkreślając rangę i charakter tego święta i  konieczność kontroli zapędów rządzących w usiłowaniu zaprowadzenia niekorzystnych dla ludzi pracy zmian w Kodeksie Pracy. Życzył wszystkim dobrej zabawy w dalszej części obchodów Święta Pracy.

Jak zauważył na Facebooku Marek Hebda: "wśród obecnych na wiecu był m.in. poseł PO A. Czerwiński, Wiceprzewodniczący RM Nowego Sącza P. Lachowicz, emerytowany gen. bryg. SG Z. Staniszewski, b. Wojewoda Nowosądecki M. Oleksiński i przewodniczący Koła nr 5 SLD w Nowym Sączu T. Huryn z małżonką. Święto wprowadziła II Międzynarodówka w 1899 r. i obchodzone jest od 1.05.1890 r. - upamiętnia strajk robotników w Chicago w 1886 r. domagających się wprowadzenia 8-godzinnego dnia pracy. W Polsce jest świętem rangi państwowej od 1950 r. Jest to również święto kościoła katolickiego - wspomnienie świętego Józefa Robotnika-rzemieślnika." Tutaj teksty postów i zdjęcia Marka Hebdy na stronie naszego Koła na Facebooku.

Po zakończonym wiecu delegacja Koła nr 5 SLD udała się na cmentarz komunalny przy ul. Rejtana, gdzie złożyła wiązankę kwiatów i zapaliła znicz przy symbolicznym grobie nowosądeczanina Józefa OLEKSEGO b. Przewodniczącego SLD. Następnie delegacja złożyła wiązankę kwiatów i zapaliła znicz przy pomniku Ofiar Faszyzmu przy ul. Krańcowej.

O godz. 16.00 rozpoczął się festyn pierwszomajowy (po raz pierwszy od kilku lat) czyli "majówkowy piknik" przy pensjonacie "Maja" przy ul. Nadbrzeżnej, gdzie przy grillu serwowano smaczne kiełbaski i zimne piwo z pianką, wspominano dawne czasy, śpiewano przy gitarze stare przeboje i - a jakżeby inaczej - politykowano ustalając z góry możliwe scenariusze  przebiegu wyborów samorządowych i ich wyniki. Poniżej zdjęcia z obchodów wykonane przez autora artykułu i Marka Hebdę.

Z up. przewodniczącego Koła

Jerzy JANKOWSKI

P5010009P5010013P5010014P5010016P5010017P5010018P5010019P5010022P5010028P501002931788483 2141127319236971 2163767827524222976 n31841660 2141127149236988 3638474621319118848 nP5010033P5010034P5010036

W związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2016/679 o ochronie danych, wyrażam zgodę na gromadzenie, przetwarzanie oraz wykorzystywanie przez Sojusz Lewicy Demokratycznej przekazanych przeze mnie danych osobowych w celach informacyjnych i promocyjnych związanych z działalnością SLD, w celach administracyjnych na użytek newslettera, w szczególności wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną newslettera oraz informacji o przedsięwzięciach organizowanych lub współorganizowanych przez Sojusz Lewicy Demokratycznej, a także informacji o bieżących wydarzeniach politycznych.