Majowe życie Koła nr 5 SLD w Nowym Sączu.

Uprzejmie informuję naszych członków i sympatyków, a także liczne grono obserwujących nasze działania na Facebooku (niektórzy już wiedzą, niektórzy jeszcze nie, że w niedalekiej przyszłości będą w SLD!), że okres po 1-Maja członkowie Koła spędzili raczej pracowicie! Może nie wszyscy, ale nie czepiajmy się drobiazgów: niektórzy wyjeżdżali, niektórzy chorowali, niektórzy pomagali potrzebującym, niektórzy ciężko pracowali, a niektórzy się przyglądali, nie wiedząc jeszcze, jak pomóc partii SLD. Podpowiadam, spójrzcie na program SLD ogłoszony na Konwencji Krajowej w dniu 12 maja 2018r. Wbrew pozorom (pozory zawsze mylą) warto ten program przeczytać ze zrozumieniem i zastanowić się, jak tezy w nim zawarte zrealizować w terenie, w naszym mieście i regionie.

Lokalnemu programowi Sadeckiej Lewicy, dotyczącemu rozwoju Nowego Sącza i regionu, komisja kierowana przez b. posła a obecnie radnego, Kazimierza Sasa, poświęciła w maju trzy posiedzenia. Mamy nadzieję, że czwarte spotkanie definitywnie zakończy proces budowania programu. Podstawowe założenia naszego programu, opracowane przez Marka Hebdę i skorygowane oraz uzupełnione w niektórych fragmentach przez pozostałych członków komisji, niemal w całości są zbieżne z ogólnopolskim programem SLD, zatytułowanym "Silny Samorząd, Demokratyczna Polska". O tej zbieżności sygnalizowaliśmy na naszej stronie internetowej na Facebooku (sojusz5nowysacz), a niebawem główne tezy naszego lokalnego programu zamieścimy na stronie SLD w zakładce dot. naszego Koła.

5 maja 2018r. w Dniu Walki z Dyskryminacją Osób Niepełnosprawnych kilkuosobowa delegacja naszego Koła uczestniczyła w niespełna godzinnym wiecu zwołanym przed ratuszem nowosądeckim w celu poparcia protestu niepełnosprawnych i ich opiekunów w Sejmie, oraz ukazania opinii publicznej trudnej sytuacji tej grupy obywateli RP. Skrótowa relacja z tego wiecu została zamieszczona na naszej stronie na Facebooku (poniżej kilka zdjęć z wiecu). Niepokoi nas jednak bardzo upór rządzących i niechęć do kompromisowego rozwiązania problemów niepełnosprawnych razem z nimi, we wspólnej.rozmowie. Ostatnie doniesienia mediów, wskazujące na zamykanie Sejmu, pogarszanie warunków pobytu dla niepełnosprawnych i ich opiekunów, niedopuszczanie do protestujacych osób o powszechnym autorytecie w celu wyrażenia słów otuchy i wsparcia, a także na zamiar pozostawienia w Sejmie na wakacje grupy protestującej, aż sami, wyczerpani, zrezygnują z protestu (oby to nie była prawda) - napawają nas wielkim smutkiem i obawą przed kolejnymi poczynaniami "dobrej zmiany". Mam wrażenie, że rządzący rzeczywiście tracą kontakt z rzeczywistością i strzelają sobie w przysłowiową stopę, nawet o tym nie wiedząc! Należy rozmawiać z protestującymi i wypracować właściwe rozwiązanie, zapewne kompromisowe, ale uzgodnione wspólnie! Jak to jest, że rząd potrafi rozdawać pieniądze w sposób populistyczny, zadowalając przy okazji ludzi bogatych, a nie ma pieniędzy dla niepełnosprawnych i ich opiekunów! Oni od dawna walczą o poprawę swojej sytuacji i godne życie i należy się w końcu nad nimi pochylić!

Pozdrawiamy wszystkich protestujacych w Sejmie i życzymy Wam zwycięstwa w sporze z "dobrą zmianą"!

Z up. Przewodniczącego Koła

Jerzy JANKOWSKI