Marszałek Sejmu RP Marek Kuchciński w Nowym Sączu! Suweren się budzi?

W dniu 26 maja 2018r. odbyło się spotkanie marszałka Sejmu RP Marka Kuchcińskiego z mieszkańcami miasta i regionu. Odbiło się ono szerokim echem w mediach lokalnych i krajowych z powodu krytycznych wystąpień części zgromadzonych wobec polityki "dobrej zmiany", a szczególnie poczynań marszałka Sejmu w kwestii niepełnosprawnych i ich opiekunów protestujących od 40 dni w Sejmie. Na czoło doniesień wysuwa się news, że Nowy Sącz już nie jest "matecznikiem", "bastionem PIS".

Chyba najbardziej szczegółową relację ze spotkania, wspartą galerią zdjęć, zawiera lokalny portal internetowy "Sądeczanin". "Z zaproszenia nie omieszkali też skorzystać przeciwnicy partii rządzącej w kraju, którzy w liczbie kilkudziesięciu osób (Porozumienie Sądeckie – KOD, Nowoczesna, PO, SLD, Stowarzyszenie Odpowiedzialni Obywatele) z transparentami i kartkami weszli na salę. Widniały na nich różne hasła np.: „Marek Kuchciński grabarzem polskiego parlamentaryzmu”, „Panie Marszałku Sejm to nie prywatny folwark”, Nie dla rządu nieudaczników”. Przedstawiciele opozycji do obecnego rządu trzymali w rękach egzemplarze Konstytucji RP". Warto odnotować obecność na spotkaniu znanego literackiego małżeństwa: Andrzeja Stasiuka i Moniki Sznajderman, z hasłem o treści: "W twoim sejmie bije się matki!!", o czym napisała Gazeta Krakowska. Na spotkaniu głos zabrała m.in. Pani Marta Korwin-Piotrowska (matka 5 dzieci, w tym chorego na autyzm) mówiąc, iż w Nowym Sączu nie da się skorzystać z bezgotówkowej oferty PIS (rzekomo w wysokości 520 zł), ponieważ brakuje specjalistów lekarzy od chorób dziecięcych i rehabilitacji na NFZ. W tej sytuacji 500+ w gotówce znacznie by jej pomogło w leczeniu dziecka. W odpowiedzi marszałek Kuchciński wskazał, że potrzebne są zmiany systemowe i że PIS nadrabia to, czego nie zrobili poprzednicy. No cóż, stała śpiewka "dobrej zmiany"... Hańbiąca była też propozycja jednego z uczestników spotkania, by poprzez deratyzację wyrzucić protestujących niepełnosprawnych z Sejmu! Dziwne, ale spotkało się to z aprobatą części zgromadzonych!

W kilka godzin po spotkaniu w Nowym Sączu, na kolejnym spotkaniu marszałka Sejmu M. Kuchcińskiego w Sanoku, PIS znalazł już sposób na zamknięcie ust krytykom "dobrej zmiany"! Wprowadzono obowiązek przekazania pytań na kartce, a osoba, która chciała zadać pytanie podczas spotkania, została wygwizdana przez aktyw i po spotkaniu wylegitymowana przez Policję! Rzekomo w kontekście popełnienia wykroczenia związanego z zakłócaniem porządku publicznego! Bliżej na ten temat pisała Gazeta Wyborcza z Rzeszowa, a zdarzenie to jest komentowane szeroko w całym kraju.

Cała ta sytuacja z udziałem marszałka Sejmu  M. Kuchcińskiego zdaje się wskazywać, że w regionach traktowanych przez rządzących jako "bastion", czy "matecznik dobrej zminany", suweren rzeczywiście się "budzi", jak to zatytułował na Facebooku swój post rzecznik naszego Koła Kol. Marek Hebda -> sojusz5nowysacz . Oby obudził się na dobre!

Z up. Przewodniczącego Koła nr 5

Jerzy Jankowski

dsc00534 0

dsc05652

z23457219VSpotkanie Marka Kuchcinskiego z wyborcami w Sanoku

W związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2016/679 o ochronie danych, wyrażam zgodę na gromadzenie, przetwarzanie oraz wykorzystywanie przez Sojusz Lewicy Demokratycznej przekazanych przeze mnie danych osobowych w celach informacyjnych i promocyjnych związanych z działalnością SLD, w celach administracyjnych na użytek newslettera, w szczególności wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną newslettera oraz informacji o przedsięwzięciach organizowanych lub współorganizowanych przez Sojusz Lewicy Demokratycznej, a także informacji o bieżących wydarzeniach politycznych.