Posiedzenie Komisji Programowej SLD w Nowym Sączu.

4 lipca 2018 roku - dzień, w którym wyraźnie usłyszeliśmy trzeszczenie kręgosłupa polskiego sądownictwa w związku z rozpoczętą czystką kadrową w Sądzie Najwyższym! I w dniu tym - tak się złożyło - mieliśmy w siedzibie Koła nr 5 SLD w Nowym Sączu posiedzenie Komisji Programowej RP SLD pod przewodnictwem b. posła, a obecnie radnego Kazimierza Sasa.

W posiedzeniu uczestniczyli członkowie Komisji (Marek Oleksiński, Tadeusz Huryn i Jerzy Jankowski) oraz zaproszeni goście: Pani Zofia Mróz reprezentująca Polski Zwiazek Działkowców - Oddział Nowy Sącz oraz Pan Maciej Krajewski - członek Prezydium RN Krajowej Partii Emerytów i Rencistów i przedstawiciel tej partii na woj. małopolskie, w tym na Nowy Sącz. W spotkaniu nie uczestniczył z powodów rodzinnych Marek Hebda, główny autor tez programowych zaproponowanych przez Koło nr 5 SLD.

Kazimierz Sas przedstawił zebranym i omówił całościowy już projekt programu pt. "Program Wyborczy SLD w Nowym Sączu na lata 2018-2020" wskazując, że został on opracowany w oparciu o analizę aktualnej Strategii Nowego Sącza 2020+, budżet miasta Nowego Sącza na 2018r. oraz konsultacje z członkami i sympatykami sądeckiego SLD i działaczami innych partii i organizacji:

• ZNP i OPZZ,
  • Krajowej Partii Emerytów i Rencistów,
  • SDPL,
  • PZD,
  • Kola Oficerów Rezerwy,
  • oraz wnioskami z Programu Samorządowego Sojuszu Lewicy Demokratycznej 2018.

Obecni członkowie Komisji i zaproszeni goście otrzymali po jednym egzemplarzu projektu programu do końcowej analizy i dokonania ewentualnie ostatecznych poprawek, czy dodania nowych propozycji. Prawdopodobnie w najbliższym czasie odbędzie się ostatnie już spotkanie Komisji, a jej produkt w postaci projektu programu wyborczego SLD w Nowym Sączu zostanie przedstawiony do akceptacji RP SLD.

Podczas spotkania dyskutowano także o aktualnych sprawach dotyczących sądów, czystki kadrowej w Sadzie Najwyższym, obrad w Parlamencie Europejskim i wystąpienia premiera Mateusza Morawieckiego, a także zaostrzającej się sytuacji politycznej w kraju w związku z likwidowaniem przez "dobrą zmianę" kolejnych przyczółków demokracji.

Po południu o godz. 19.00 część członków Komisji, razem z innymi przedstawicielami Sądeckiej Lewicy, wzięła udział w pikiecie protestacyjnej organizowanej przez KOD przed sądem na ul. Pijarskiej. Poniżej zdjęcia z obrad Komisji i demonstracji KOD.

Z up. Przewodniczącego Koła nr 5 SLD

Jerzy Jankowski

20180704 122346

20180704 122450 copy copy