Wiceminister kultury Rafał SKĄPSKI kandydatem Sądeckiej Lewicy na prezydenta Nowego Sącza!

12087977 145426382473735 8705279792548694637 n

Stało się! Sądecka Lewica idzie do wyborów samorządowych 2018 samodzielnie! Czynniki obiektywno-subiektywne sprawiły, że jest to obecnie najbardziej optymalne rozwiązanie! W dniu 30.07.2018r. Rada Powiatowa SLD w Nowym Sączu zatwierdziła kandydaturę Pana Rafała SKĄPSKIEGO na prezydenta miasta Nowego Sącza w najbliższych wyborach samorządowych! Rafał SKĄPSKI, były wiceminister kultury w rządzie Leszka Millera, jest człowiekiem od pokoleń związanym z Sądecczyzną i jej przyjacielem. Jest to doświadczony i bardzo kompetentny działacz kultury, prawnik i b. urzędnik wysokiego szczebla, mający liczące się osiągnięcia, zarówno w skali krajowej jak i międzynarodowej, zdolny do świeżego spojrzenia na problemy Nowego Sącza i regionu.

Oto jego CV:

Rafał Skąpski ur. 20.03.1951 we Wrocławiu, ukończył Liceum Ogólnokształcące w Krakowie i Wydział Prawa Uniwersytetu Warszawskiego. Magister prawa i administracji. Podczas studiów działacz ZSP i SZSP, kierownik warszawskiego Biura Podróży i Turystyki Almatur. Po zakończeniu studiów sekretarz generalny Polskiego Związku Tenisa Stołowego, a następnie naczelnik wydziału prawno-organizacyjnego i skarg w Gabinecie Prezesa centrali ZUS. W latach 80. starszy specjalista d/s prawnych w ministerstwie kultury i sztuki, doradca przewodniczącego Narodowej Rady Kultury, dyrektor biura NRK, sekretarz generalny NRK. Po roku 1990 pracował w wydawnictwach książkowych i prasowych (między innymi jako wiceprezes spółki Ad Novum - wydawcy Trybuny). Był prezesem, redaktorem naczelnym, dyrektorem wydawniczym. Przez dwa lata prowadził wraz z żoną własną działalność wydawniczo-dystrybucyjną. Od maja 1988 członek zarządu i wiceprezes spółki Polskie Radio SA. Odpowiadał między innymi za sprawy prawne i promocyjne. Współpracował ze związkami zawodowymi skutecznie negocjując układ zbiorowy i odstąpienie od pogotowia strajkowego. Jesienią 2001 powołany na podsekretarza stanu, wiceministra kultury w rządzie Leszka Millera. Odpowiadał między innymi za promocję sztuki, współpracę z zagranicą, sprawy książki, kulturę mniejszości narodowych i współpracę transgraniczną. Od 2005r. przez dziesięć lat kierował Państwowym Instytutem Wydawniczym. Aktywny społecznie. Pełnił przez 20 lat funkcję prezesa Fundacji Kultury Polskiej, nadal (od 2005r.) jest prezesem Polskiego Towarzystwa Wydawców Książek. Od 2013r. jest prezesem założonej przez kilkunastu wydawców spółki "Targi Książki", organizatora corocznych targów książki w Warszawie, Katowicach i plenerów literackich w Szczecinie i w Gdyni. Od 3 lat jest wiceprezesem Stowarzyszenia Kuźnica.

Jesienią roku 2016 osiadł w Jazowsku, w gminie Łącko. Sądecczyzna, to ziemia, z którą jego rodzina związana jest od początku XIX wieku. Pradziad Skąpskiego - Antoni był od 1838 zarządcą dóbr w Szczawnicy, Kamienicy i Jazowsku, później od 1876 właścicielem w Janczowej i Piątkowej. W roku 1846 był obwołany przywódcą powstania sądeckiego, za co skazano go na 10 lat więzienia w twierdzy Spielberg. Brat pradziada - Franciszek był w latach 1876-81 sekretarzem rady powiatowej w Nowym Sączu. Inny jeszcze przodek, Józef Pieniążek, był w latach 70. XIX wieku Burmistrzem Gorlic. Dziadek Skąpskiego - Jan (urodzony w Jazowsku) był dzierżawcą Łososiny Dolnej i Brzeznej. Był członkiem Sądeckiego Sokoła, jego nazwisko widnieje pod nr. 144 w spisie umieszczonym obok kamienia węgielnego pod budowę siedziby organizacji w 1892. Jan Skąpski był prezesem powiatowego Towarzystwa Kółek Rolniczych, a w 1914 sądeckim Komisarzem Drużyn Bartoszowych. Bracia przyrodni Jana uczestniczyli w powstaniu styczniowym, członkowie rodziny walczyli i ginęli w I wojnie światowej, wojnie 20 roku, na wielu frontach II wojny, zginęli w Oświęcimiu i Katyniu.

Od końca lat 90. Rafał Skąpski działa na rzecz Sądecczyzny. Jest członkiem Klubu Przyjaciół Ziemi Sądeckiej, a przez dwie kadencje był jego wiceprezesem. Jako wiceprezes Radia, a następnie wiceminister, wspierał rozwój sądeckiej kultury. Wraz z żoną ustanowił dwie doroczne nagrody finansowe dla wyróżniających się uczniów w gminach Łącko i Podegrodzie. Małżonkowie Skąpscy przekazali trzykrotnie spore ilości książek ze swoich zbiorów do bibliotek w tych gminach. Jest członkiem Stowarzyszenia Autorów i Kompozytorów Sztuki ZAiKS. Uprawia publicystykę wspomnieniową oraz z zakresu kultury, historii, genealogii. Poza pismami warszawskimi (Twórczość, Przegląd, Gazeta Stołeczna, Trybuna, Stolica, Res Humana, Pamięć i Niepodległość), czy krakowskimi (Zdanie, Kraków, Nowa Dekada Krakowska), ma w dorobku także publikacje w roczniku Sądeckim, Almanachu Sądeckim, Almanachu Łąckim i Sądeczaninie.

Odznaczony miedzy innymi:

Krzyżem Komandorskim i Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski,
Krzyżem Wielkim i Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu im. Świętego Stanisława,
Odznaką Zasłużony dla Kultury, oraz Odznaką Gloria Artis,
Odznaką Honoris Gratia - Zasłużony dla Krakowa,
Krzyżem Komandorskim Orderu Zasługi Litwy,
Krzyżem Oficerskim francuskiego Orderu Sztuki i Literatury.

W najbliższych dniach zostanie utworzony komitet wyborczy kandydata na prezydenta Nowego Sącza Pana Rafała SKĄPSKIEGO.  Opublikjemy też w odrębnym artykule program wyborczy Sądeckiej Lewicy, zatwierdzony w dniu 30.07.2018r. przez Radę Powiatową SLD w Nowym Sączu.

Koło nr 5 SLD w Nowym Sączu zwraca się do członków i sympatyków SLD o pełne zaangażowanie w kampanię wyborczą w najbliższych wyborach samorządowych i maksymalne wsparcie kandydata na prezydenta miasta Nowego Sącza, Pana Rafała SKĄPSKIEGO, oraz kandydatów na radnych do Rady Miasta i do Sejmiku Wojewódzkiego, których nazwiska niebawem ogłosimy. Tegoroczne wybory samorządowe są wyjątkowe pocżąwszy od roku 1990 i nie możemy ich przegrać! Zagrożenia dla samorządności, ujawniające się i narastające od momentu przejęcia władzy w Polsce przez "dobrą zmianę", powinny nas szczególnie determinować do działań na rzecz niedopuszczenia do zagarnięcia samorządów przez aktualnie rządzące autorytarne ugrupowanie. Zniszczenie samorządów przez PIS i jego satelitów przyśpieszy upadek demokracji liberalnej i ułatwi wprowadzenie rządów dyktatorskich, początkowo w formie łagodnej, a później coraz ostrzejszej. Nie można do tego dopuścić!

Z up. przewodniczącego Koła nr 5 SLD

Jerzy JANKOWSKI

W związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2016/679 o ochronie danych, wyrażam zgodę na gromadzenie, przetwarzanie oraz wykorzystywanie przez Sojusz Lewicy Demokratycznej przekazanych przeze mnie danych osobowych w celach informacyjnych i promocyjnych związanych z działalnością SLD, w celach administracyjnych na użytek newslettera, w szczególności wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną newslettera oraz informacji o przedsięwzięciach organizowanych lub współorganizowanych przez Sojusz Lewicy Demokratycznej, a także informacji o bieżących wydarzeniach politycznych.