1 Maja – 15. rocznica przystąpienia Polski do Unii Europejskiej

W całej Polsce obchodziliśmy dziś Święto Pracy, centralne uroczystości święta 1 Maja miały miejsce w Warszawie, gdzie pod pomnikiem Ignacego Daszyńskiego odbył się wiec oraz Piknik Europejski.

Obchody Święta Pracy rozpoczęły się jednak przed Bramą Straceń na stokach Cytadeli Warszawskiej, w imieniu SLD kwiaty złożył wiceprzewodniczący Sojuszu Sebastian Wierzbicki wraz z delegacją.

1Maja2019b

Obchody Święta Pracy to doskonały moment, aby wypunktować propracownicze propozycje SLD:

- Wzrost płacy minimalnej do 2500 zł

- Równa płaca za taką samą pracę bez względu na płeć.

- Podwyższenie urlopu wypoczynkowego do 24 dni dla osób z 8-letnim stażem pracy oraz 30 dni dla osób z ponad 10-letnim stażem pracy.

- Obligatoryjne dodatki dla wszystkich pracujących w niedziele i święta, w wysokości 250 proc. stawki za pracę w dzień powszedni. oraz przede wszystkim.

- Umowy śmieciowe na śmietnik historii.

1 maja to również rocznica przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. 15 lat temu rząd SLD-UP kierowany przez Leszka Millera wprowadził nasz kraj do wspólnoty. Od tego czasu Polska pozyskała z unijnego budżetu na czysto blisko 110 mld euro, wyraźnie wzrosła siła nabywcza Polek i Polaków.

1Maja2019d

W spotkaniu pod pomnikiem Ignacego Daszyńskiego udział wzięli min. Włodzimierz Czarzasty, przewodniczący SLD oraz Włodzimierz Cimoszewicz, były premier, kandydat Koalicji Europejskiej do Parlamentu Europejskiego; Sebastian Wierzbicki, wiceprzewodniczący; Marcin Kulasek, sekretarz generalny; profesor Tadeusz Iwiński oraz Jerzy Wenderlich ; Arkadiusz Iwaniak, przewodniczący SLD Mazowsze oraz Anna-Maria Żukowska, wiceprzewodnicząca Sojusz na Mazowszu.

1Maja2019c

Włodzimierz Czarzasty, przewodniczący SLD podczas obchodów 1 Maja powiedział:

W Polsce nie da się mówić o transformacji bez lewicy. Jak obserwuję to co robi premier Mateusz Morawiecki, jak słucham to co mówi w swoich wystąpieniach prezydent Andrzej Duda – to jestem zadziwiony. Nie da się bez lewicy - różnorakiej lewicy, w tym i SLD - mówić o Okrągłym Stole, o pokojowej i rozsądnej transformacji z jednego ustroju do drugiego; nie da się mówić o wyborach 4 czerwca. Bez SLD, bez lewicy nie można mówić o Konstytucji z 1997 r. Nie wymażecie nazwisk przewodniczących Komisji Konstytucyjnej, jeden z nich jest tu z nami – Włodzimierz Cimoszewicz. Nie wytrzecie żadną gumką Aleksandra Kwaśniewskiego, jedynego prezydenta dwóch kadencji. Nie uda Wam się opowiadać o wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej bez Leszka Millera, Włodzimierza Cimoszewicza i Aleksandra Kwaśniewskiego.

Kiedy to mówię to się uśmiecham, dzień jest piękny i radosny, a SLD w całej Polsce z okazji 1 Maja organizuje 250 pikników. Są z nami nasi przyjaciele z Partii Razem, z OPZZ, PPS, UP, WiR-u i wielu innych. Pozdrawiam również partię Roberta Biedronia – Wiosnę. Robert znajdź swoje miejsce między progresywnym populizmem a liberalizmem, ale znajdź swoje miejsce. Trzymamy za Ciebie kciuki!

Nie da się bez SLD mówić o transformacji; o 110 mld euro netto, które trafiły z UE do Polski. Panie prezydencie, panie premierze mówię do Was z uśmiechem, podobnie jak do Waszego szefa Jarosława Kaczyńskiego – przestańcie kłamać! To nie ma sensu, Leszek Miller wciąż żyje, Włodzimierz Cimoszewicz wciąż żyje, podobnie jak Aleksander Kwaśniewski. Przede mną stoją ludzie, którzy pamiętają wejście Polski do Unii Europejskiej i kto dał naszemu krajowi Konstytucję i przeprowadził Okrągły Stół oraz wybory 4 czerwca. Nie mówcie, że przy Okrągłym Stole siedziała tylko opozycja, ponieważ gdyby tak było to nie miałoby to sensu.

1Maja2019a

„Usiadłem” dzisiaj z Tuwimem i napisałem taki wierszyk, chociaż to Tuwim był bardziej twórczy w tej sprawie.

„Chociażby przyszło tysiąc PiS-owskich atletów

I każdy zjadłby tysiąc PiS-owskich kotletów,

I każdy nie wiem jak by się wytężał,

To prawdy nie powiedzą,

Taki ona ma ciężar”.

Proszę Państwa, trzymam w ręku Konstytucję, którą Polsce dała min. polska lewica. Dzisiaj, 1 Maja w Święto Pracy przypomnę zapisy ustawy zasadniczej, które gwarantują prawa pracownicze, prawo do bezpiecznych i higienicznych warunków pracy; prawo do ochrony zdrowia; macierzyństwa, w tym urlopy macierzyńskie, urlopy wychowawcze, zasiłki macierzyńskie; prawo do urlopu wypoczynkowego; prawo do przynależności i funkcjonowania związków zawodowych; prawo do zabezpieczenia społecznego; do emerytur, rent i zwolnień chorobowych.

Pragnę Państwu powiedzieć co zrobimy, kiedy wprowadzimy do Parlamentu Europejskiego naszych przedstawicieli oraz jak wejdziemy z powrotem do Sejmu w październiku tego roku. Prawa, które są zapisane w Konstytucji dotyczą wyłącznie ludzi, którzy mają wyłącznie umowę o pracę. Nie dotyczą osób: samozatrudnionych, pracujących na umowę zlecenie, na śmieciówkach. Zatem takie osoby nie mają praw, które są zagwarantowane w Konstytucji. Musimy zagwarantować wszystkim ludziom pracy te same prawa, każdy ma prawo do urlopu, wypoczynku i opieki społecznej.

Idziemy do Unii Europejskiej, aby zagwarantować pakiet praw pracowniczych: płaca minimalna na jednolitym poziomie w całej Unii oraz równe prawa socjalne bez względu na formę zatrudnienia.

1 maja należy przypomnieć o silnej roli związków zawodowych, które walczą o prawa pracowników, o higienę i warunki pracy.

Niech się święci 1 Maja!